Hemoroidy: príčiny, prevencia a riešenie

Obyčajne priamo neohrozujú naše zdravie, ale sú veľmi nepríjemné, a vo chvíli, keď nás trápia, netúžime po ničom inom, ako sa ich okamžite zbaviť. Reč je o hemoroidoch, ľudovo nazývaných zlatá žila, respektíve o príčinách ich vzniku, prevencii a tiež o liečbe.

Hemoroidy: príčiny, prevencia a riešenie

Čo sú vlastne hemoroidy?

Hemoroidy postihujú žily, tzv. krvné splavy, ktoré sa vyskytujú v oblasti ritného otvoru a pomáhajú kontrolovať vyprázdňovanie čriev. Tieto cievy sú úplne prirodzenou súčasťou organizmu nielen človeka, ale aj mnohých ďalších cicavcov, a ako problém ich začíname vnímať vtedy, keď sú opuchnuté alebo zapálené, pričom rozlišujeme hemoroidy vnútorné a vonkajšie.

Vonkajšie vznikajú rozšírením povrchových podkožných ciev a prejavujú sa ako drobné uzlíky vo vonkajšej oblasti ritného otvoru. Napriek tomu, že zvyčajne nekrvácajú, sa v nich môže vytvoriť krvná zrazenina, ktorá danú žilu upchá. V takom prípade vzniká bolestivá fialová hrčka, ktorú je nutné chirurgicky odstrániť.

Oveľa významnejšie, a to najmä pre nepríjemné vonkajšie prejavy, ako je krvácanie v stolici, hlien v stolici, bolesť pri stolici alebo aj opuch či vyvrátenie časti konečníka, sú vnútorné hemoroidy.

Ak vás však trápi krv v stolici, nepodceňujte ju! Nie vždy sú jej príčinou hemoroidy. Môže mať totiž pôvod aj v nezhubnom a v horšom prípade zhubnom nádore hrubého čreva. Neodkladajte preto návštevu lekára.

Príčiny vzniku vnútorných hemoroidov

Vnútorné hemoroidy vznikajú rozšírením ciev v stenách konečníka, ktoré sa následne vydujú do dutiny pred ritným otvorom. Ich vznik môže mať celý rad príčin:

  • zvyšovanie tlaku v bruchu, napríklad pre tehotenstvo, dlhodobý silný kašeľ alebo zápchu spojenú s prílišným tlačením na stolicu
  • chronické hnačky alebo zápchy,
  • nedostatok pohybu,
  • dlhodobé sedenie na tvrdom povrchu, či už ide o nevhodnú stoličku alebo napríklad aj o sedadlo bicykla,
  • strava s nedostatkom vlákniny,
  • genetické dispozície,
  • poruchy väzivových tkanív,
  • obezita,
  • análny styk,
  • pokročilý vek a s ním spojená strata pružnosti tkanív a ciev.

Prevencia vzniku hemoroidov

Najlepší spôsob, ako zabrániť vzniku hemoroidov, je udržanie hladkej priechodnosti čriev a s tým súvisiacej mäkkej stolice. Pri tom pomáhajú tieto jednoduché opatrenia:

Úprava stravovacích návykov: Pravidelne konzumujte potraviny s vysokým obsahom vlákniny, teda najmä ovocie, zeleninu a celozrnné produkty, prípadne pridajte vlákninu v podobe výživového doplnku.

Dodržiavanie pitného režimu: Platí pritom jednoduchá poučka – vypite cca 0,5 litra vody na každých 15 kg telesnej hmotnosti.

Zmena životného štýlu: jednoducho povedané, menej seďte, a keď už, tak na mäkkom povrchu, a viac sa hýbte. Ideálne je venovať aspoň polhodinu denne fyzickej aktivite.

Zvýšená hygiena análnej oblasti: Zvážte nahradenie bežného toaletného papiera vlhčeným. Veľmi účinné sú napríklad obrúsky Procto-Glyvenol®, ktoré obsahujú rastlinné výťažky, a preto majú upokojujúce účinky.

Znížte napätie v rektálnej oblasti: Choďte na stolicu vždy hneď vtedy, keď cítite potrebu. Keď budete nutkanie zadržiavať, vaša stolica bude suchá, čím sa zníži jej priechodnosť črevami.

Liečba hemoroidov

Úprava stravy, dodržiavanie pitného režimu a zvýšená hygiena sú nielen prevenciou, ale aj liečbou už vzniknutých hemoroidov. Okrem týchto opatrení je tiež vhodné podporiť liečebný proces lokálnymi liekmi, ktoré tlmia príznaky hemoroidov, ako je svrbenie, štípanie alebo bolesť v ritnej oblasti. Veľmi osvedčené sú napríklad čapíky a rektálny krém Procto-Glyvenol, ktoré účinkujú už 10 – 30 minút po aplikácii a navyše posilňujú žilovú stenu, zastavujú krvácanie a majú protizápalové účinky.